top of page

2420 ClownInside

Openbaar·77 leden

1 mei 2024

REDEN VAN DE DEMONSTRATIES IS EEN NIEUWE WET IN GEORGIË

Een meerderheid van het Georgisch parlement heeft woensdag voor een omstreden wetsvoorstel over "buitenlandse agenten" gestemd. Tegenstanders van de wet gingen de afgelopen drie weken de straat op om tegen het voorstel te protesteren.

De regeringspartij Georgische Droom had het wetsvoorstel ingediend om transparantie te krijgen over de financiering van organisaties. Als de financiering van een organisatie voor meer dan 20 procent uit het buitenland komt, wordt die organisatie aangemerkt als "buitenlands agent". Het wetsvoorstel moet hierna nog één stemming overleven om definitief een wet te worden.

Volgens critici probeert de regering met de wet politici met andere standpunten te onderdrukken. De oppositie beweert dat het wetsvoorstel gebaseerd is op de onderdrukking van de Russische regering. De tegenstanders spreken daarom over de "Russische wet".

De demonstranten vrezen dat de wet de toetreding van Georgië tot de Europese Unie in gevaar brengt. Georgië is sinds december kandidaat-lid van de EU.


Europese Commissie waarschuwde Georgië al voor wetsvoorstel

Georgië heeft jarenlang de relatie met Europa verbeterd, maar de huidige regering zoekt volgens tegenstanders juist aansluiting bij Rusland. De Europese Commissie waarschuwde Georgië eerder al voor het wetsvoorstel, omdat dat "niet in overeenstemming is met de Europese kernwaarden."

Voorstanders zeggen dat de wet ervoor zorgt dat de nationale soevereiniteit van Georgië wordt versterkt. Volgens hen probeert het Westen Georgië in een conflict met Rusland te brengen. De wet zou Georgië daartegen beschermen, zo redeneert de regering.

Over

De zorg clowns gaan instellingen, ziekenhuizen, en scholen b...
bottom of page