top of page

2440 Avans hogescholen

Openbaar·189 leden

AFSCHEID ZAVOD DRIN


De studenten van bus 2 hebben vandaag afscheid genomen van Zavod Drin. Het was vandaag suikerfeest, de studenten zijn rons gegaan met lekkers. Dat werd gewaardeerd! De huiskamercrew heeft de laatste hand gelegd aan de kluswerkzaamheden en de groep heeft een mooi geldbedrag geschonken voor de aanschaf van een nieuwe bank en een tapijt. Zo kunnen de kinderen op deze afdeling weer knus en gezellig vertoeven in deze ruimte.


Na een dag vol activiteiten, knuffels en gezelligheid was het tijd voor afscheid. Een mooie herinnering voor de studenten én cliënten!

M
M

HERINNERINGBOEK

Roos, Lisa, Sophie, Kyra en Noortje hebben dit prachtig boek vol herinneringen gemaakt voor de cliënten, met mooie plaatjes van speciale momenten in de afgelopen dagen. SUPER leuk initiatief!

M
M

HUISKAMER IN ZAVOD DRIN

Deze huiskamer is bezoekt voor bewoners met een verstandelijke beperking.

Ze hebben er een prachtige blauwe kamer van gemaakt waar nu nog de laatste hand gelegd wordt aan de boom!


M

OP BEZOEK BIJ HET ZIEKENHUIS

Voordat we op bezoek gingen bij het ziekenhuis in Travnik bezochten we een soort zorgbeurs.


BOSNISCHE STUDENTEN PRESENTEREN

In Travnik kregen onze studenten een mooie presentatie van hun collega's uit Travnik.

Daarna kregen zij een rondleiding op de school.

Een vraag vanuit bus 2! Wij zijn de afgelopen dagen samen gaan zitten om te kijken welke activiteiten we kunnen gaan doen op de basisscholen in Bosnië. Zouden jullie kunnen kijken welke spullen jullie al in Bosnië kunnen halen. Dan kunnen wij deze week de overige spullen kopen in Nederland.


BASISSCHOOL FOJNICA -PABO (BUS 2)

Feedback van de school:

Zij zouden graag dat de studenten naar de school in Ostruznica (3 minuutjes rijden) en Dusina (10 minuutjes) gaan.

Dat zouden ze erg fijn vinden omdat de kinderen van deze schooltjes bijna nooit bezoek hebben waardoor ze ook bijna nooit aan activiteiten mee kunnen doen. In de school in Ostruznica zijn 59 kinderen en in Dusina zijn het 20.

Leeftijd van de kinderen is van 6 t/m 11.

Ze staan helemaal open voor alles en zouden erg blij zijn met de bezoek uit Nl.

C
M

BEZOEK MEDISCHE OPLEIDINGEN > DAG 1

Op de eerste dag zullen we starten met een bezoek aan een 3 scholen met medische opleidingen,

  • Bus 1 gaat naar Kiseljak

  • Bus 2 gaat naar Travnik

  • Bus 3 gaat Fojnica.

Annemiek DB

BUS 2 > ZAVOD DRIN > BASISSCHOOL FOJNICA

Vanuit de basisschool uit Fojnica de volgende informatie waar de studenten mee aan de slag kunnen;

  • Jullie zijn welkom op 8 en 9 april. 10 april is het suikerfeest en is de school dicht.

  • De kinderen gaan alleen in de ochtend naar school. De ochtendshift loopt van 07.30-12.30 uur.

  • Voor in de middag: In de school is het een en ander om op te knappen. De foto's zullen worden gemaakt. Waarna jullie kunnen uitkiezen wat jullie zouden willen doen om er een mooie leeromgeving voor de kids van te maken.

Rene Gijselhart
Jos Schoenmakers
A

ZAVOD DRIN - EDUCATIE

In de buurt van de instelling ligt de centrale Osnovna skola (basisschool) Muhsin Rizvic. Naar de school gaan kinderen van 6 t/m 15 jaar. In de dorpen in de omgeving liggen nog een aantal kleine schooltjes die bezocht worden door kinderen van 6 t/m 10 jaar. Als ze naar groep 5 gaan (onze groep 7) reizen ze naar de school in de stad. De school ligt 30 minuten lopen van de instelling.

De kinderen gaan in 1 shift naar school. Dat betekent alleen in de ochtend,.

In de middag zijn ze vrij.


M

HULPVRAAG ZAVOD DRIN & ZAVOD PAZARIC - SNOEZELEN

Snoezelen is een kalmerende activiteit voor mensen met een (ernstige) verstandelijke beperking of vergevorderde dementie.

Het bevordert een dialoog tussen verzorgde, naaste of zorgverlener en de omgeving. Het geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid.


Op beide instellingen is een snoezelruimte gemaakt. Klein, basic, maar bruikbaar, Er is nog een tekort aan materialen op beide locaties in de vorm van licht, geluid, en zachte ontwikkelingsmaterialen.

M

HULPVRAAG ZAVOD PAZARIC en DRIN - EDUCATIE

Spel is het begin van leren. Leren met alle zintuigen, door te experimenteren én uitgedaagd worden om te doen.

Scholen en instellingen in Nederland staan vol met prachtig onderwijsondersteunende materialen. In Bosnië & Herzegovina is er bijna niets verkrijgbaar of te duur om aan te schaffen.


Kun jij materialen meenemen of misschien wel ter plekke maken met je medestudenten en/of de cliënten.

M
M B

Alle INSTELLINGEN - PSYCHIATRIE

Na de oorlog vertoonde Bosnië en Herzegovina een aanzienlijk aantal psychische aandoeningen als gevolg van trauma, waaronder posttraumatische stressstoornis, depressie en persoonlijkheidsstoornissen.


Tijdens de Balkan-onrust in de jaren negentig en het begin van de jaren 2000 hebben veel burgers te maken gehad met binnenlandse ontheemding, repatriëring of gewelddadige trauma's, wat heeft geleid tot een grote behoefte aan geestelijke gezondheidszorg, zowel op de lange termijn als in crisissituaties.


HULPVRAAG INSTELLINGEN - ANTI DECUBITUS materialen

Omdat er cliënten zijn die langdurig in bed liggen of in een rolstoel zitten is decubitus iets dat je regelmatig tegen komt. De mensen worden regelmatig anders neergelegd om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Anti-decubitus materialen zouden daar heel erg bij kunnen helpen. Helaas is daar een groot tekort aan.

Aan ons de vraag om te kijken wat we kunnen betekenen in de vorm van een andere werkwijze of materialen.HULPVRAAG ZAVOD DRIN - SOCIAL WORK

Binnen de instelling werkt een team aan social workers. Hun vraag is om samen met de Nederlandse social workers te praten over het werkveld. Over hoe we het beroep in Nederland uitvoeren en de eventuele toepassingen binnen de instelling.


Björn Versluis
A.Cosse
M
S

HULPVRAAG ZAVOD DRIN - ONDERWIJS

Op dit moment hebben de bewoners van onze instelling geen toegang tot onderwijs. We zijn op zoek naar mogelijkheden om educatie binnen de instelling te integreren, zodat bewoners de kans krijgen om te leren en zich verder te ontwikkelen. Binnen de instelling, of misschien zelf erbuiten? Dit kan variëren van fundamentele vaardigheden zoals lezen en schrijven tot meer gespecialiseerde trainingen, zoals het worden van een kapster of kok.HULPVRAAG INSTELLINGEN - ERGONOMIE

De hulpvraag betreft het verbeteren van de ergonomische omstandigheden in een instelling, waarbij er momenteel weinig ergonomische hulpmiddelen voorhanden zijn. Deze hulpmiddelen zijn met name nodig voor activiteiten zoals tillen, douchen, verschonen, en andere vergelijkbare taken die binnen de instelling worden uitgevoerd.

Het doel is om de fysieke belasting voor het personeel te verminderen en tegelijkertijd het comfort en de efficiëntie van de zorgtaken te verbeteren.