top of page

2446 ROC Midden Nederland VevA

Openbaar·43 leden

Dinsdag 13 februari; Tito’s bunker, Jablanica en Mostar.

De groep (7) van de bouw was vorige week al meegegaan naar de bunker, dus besloten we om hen niet weer mee te laten gaan.

De GROP studenten gingen wel mee. De bouwstudenten deden het onderhoud, corvé en hebben daarna de loods met materialen helemaal opgeruimd. De GROP studenten reden naar de bunker. Daar kregen ze een rondleiding van een gids.

Ik had met William afgesproken dat zodra de groep de bunker zou verlaten, de bouwgroep middels een (vtv) verplaatsen te voet, naar een afgesproken locatie zou komen. De mars was ongeveer 4km.

Deze keer had de groep een andere gids in de bunker. De studenten waren enthousiast over de rondleiding en sloten deze af met een applaus.

Daarna reden we door naar Jablanica.

Op deze historische plek (spoorbrug) zijn de Duitsers in de 2e wereldoorlog in de val gelokt (nep hospitaal opgericht) door het leger van Tito. Nadat hij de eenheid over de brug had gelokt, blies hij de spoorbrug op en waren ze kansloos. Ze werden door de tactische zet uitgeschakeld.

De lunch bestond uit een keuzemenu. Elke student had de mogelijkheid om zelf wat eten te halen. Voornamelijk pizza.

De rit vervolgde zich naar Mostar. Onderweg pikten we Mouamer, onze gids, op. In de bus vertelde hij verhalen die hij zelf had meegemaakt gedurende de oorlog. Een voorbeeld was dat hij in ‘93 was gevlucht naar Zwitserland en terugkeerde in ‘98.

Ook nam de gids ons mee door de stad. Er volgde een rondleiding, met verhalen en gebeurtenissen. Ook werd er gelachen en gaf hij op ludieke wijze aan hoe je kon zien of een man; vrijgezel was, of getrouwd was. 😂

Nadat er bij de Mostar brug (De Stari Most.) een groepsfoto was gemaakt, kreeg de groep tijd voor zichzelf.

17:00 uur vertrokken we naar de ‘Bingo’.

Ook nu kon er weer geshopt en gekart worden. Uiteraard werden er weer onderlinge wedstrijdjes gereden. GAAF MAN.

18:00 uur diner. Broodje chevab.

19:30 uur vertrok de bus richting basecamp. Omdat het de laatste avond is dat we daar verblijven, moesten de studenten hun koffer gereedmaken. Morgen verlaten we de verblijfslocatie en brengen we een bezoek aan Srebrenica.

Dat gaat wederom erg indrukwekkend zijn. Ik ben benieuwd hoe de GROP klas deze dag gaat ervaren.


Vidimo se sutra

william_en_marloes
Dieuw Ertje
wbos19
Vera Rauh

Over

Deze aankomend militairen gaan in februari 2024 op RECCE in ...
bottom of page