NEPAL


Nepal ligt op ongeveer 12 uur vliegen van Nederland vandaan. In de Nederlandse wintertijd is het vier uur en driekwartier later in Nepal. In onze zomertijd is het verschil drie uur en driekwartier. 

Nepal is gelegen in de Himalaya tussen India en China. Het dak van de wereld, het land van de Himalaya en de sherpa's.

Met een oppervlakte van 147.181 km2 is het 3,5 keer zo groot als Nederland. Er wonen bijna 30 miljoen mensen en wanneer je door Nepal reist zie je geen grote stukken land waar je niemand tegen komt.

In de hoofdstad Kathmandu kan je verdwalen tussen de vele boeddhistische en hindoeïstische tempels. Proef het lokale eten eens in een van de vele kleine restaurantjes!

 

Link met Stichting Out of Area

Een van onze projectleiders besloot om de wereld over te gaan reizen en kwam in Nepal terecht. Ze kwam tijdens haar vele hikes door de prachtige natuur een leuke gids tegen. Inmiddels zijn ze getrouwd en wonen in Kathmandu. Op uitnodiging van hen zijn we ter plekke de verschillende hulpvragen gaan inventariseren. Dat resulteerde in het eerste project op een basisschool in 2019.  

 

Projecten

Pre-, basis- en voortgezet onderwijs

Zorgprojecten

Noodhulp


Natuur

Nepal kent drie verschillende landschappen. 20 procent van heel Nepal is bruikbaar voor landbouw, dit voornamelijk in het zuiden, Terai-regio genoemd. Het midden betreft heuvels en lage bergen, hier ligt ook de hoofdstad Kathmandu gevestigd. De Himalaya liggen gelegen in het noorden, waarvan de hoogste berg van de wereld, de Mount Everest, op de grens van Tibet ligt. 

 

Verschillend landschap betekent ook een uiteenlopend klimaat. Een hooggebergte klimaat in de Himalaya waar je lichamelijk merkt dat je je ver boven zee niveau begeeft. Het subtropisch klimaat is voelbaar in het midden en zuiden van Nepal, de gebieden waar de projecten plaats zullen vinden. In het droge seizoen wat loopt van oktober tot mei kunnen de temperaturen hier oplopen tot… 

Het regenseizoen valt tussen juni en september en dan valt er tussen de 1000 en 2500 mm per jaar, afhankelijk van het gebied. 

 

Reisdocumenten

Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek uit Nepal.

Voor Nepal heb je een visum nodig. Er zijn verschillende manieren om deze te verkrijgen. In Nepal werken ze nog met pen en papier wanneer je je visum aanvraagt op de luchthaven. De techniek is minder ver ontwikkeld, waardoor problemen met bijvoorbeeld elektriciteit niet uitgesloten is.

Daarom het verzoek in bezit te zijn van je visum voor vertrek. Dit kan via de post, een visumdienst of je kunt deze ter plekke afhalen in Amsterdam. De kosten voor 15 dagen is €45. In de bijlage vindt je het aanvraag formulier en aanvullende informatie. Het visum kan aangevraagd worden bij het consulaat van Nepal in Amsterdam. Het aanvraagformulier is per email te verkrijgen via consulate@nepal.nl.

 

Vaccinaties

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties aangeraden:

DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Mocht je nog geen gele boekje hebben waar deze inentingen in vermeld staan en/ of nog geen vaccinaties hebben, maak tijdig een afspraak bij de huisarts of GGD.

 

Daarnaast komt in Nepal in enkele gebieden malaria voor. 

Meer info: https://www.ggdreisvaccinaties.nl/land/nepal   https://vaccinatiesopreis.nl/inentingen-nepal/

 

Betalen

De Munteenheid is de Nepalese roepie (NPR)

Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden geaccepteerd bij automaten met het logo dat op de pinpas staat. Nepal heeft een redelijk aantal geldautomaten; de meeste bevinden zich in de hoofdstad Kathmandu; er zijn voor zover bekend weinig tot geen betaalautomaten in Nepal.

 

LET OP! Wissel alleen bij de daartoe bevoegde instanties en bewaar de wisselbewijzen. Deze zijn nodig om bij het verlaten van Nepal resterende roepies weer om te wisselen, en sommige grote hotels en winkels kunnen ernaar vragen.

Accepteer geen gescheurde biljetten, want deze raak je moeilijk weer kwijt.

Op veel plaatsen worden ook euro's, Amerikaanse dollars, Britse ponden en Indiase roepies als betaalmiddel geaccepteerd.