NOORD-MACEDONIË


Al toen Noord-Macedonië nog deel uitmaakte van de federatie Joegoslavië, genoot het een grote bekendheid om dat ene magnifieke hoogtepunt. De stad Ohrid, hoog op de oever van een meer dat wordt gedeeld met buurland Albanië, is een schatkamer van Byzantijnse kunst. Kleine kerken en kloosters zijn rijk versierd met eeuwenoude fresco's en indrukwekkende iconen.

 

Noord-Macedonië is gelukkig ontkomen aan de verwoestingen tijdens de burgeroorlog in Joegoslavië waarvan het zich in 1991 afscheidde. De verwoesting van de hoofdstad Skopje was te wijten aan een zware aardbeving in 1963. De oude marktwijk bleef grotendeels gespaard en heeft zijn oosterse sfeer kunnen behouden.

 

Projecten

Voor elke groep hebben wij een project die past bij hun interesse en/of opleiding

Kinderdagverblijven / scholen

Zorginstellingen

Speciale projecten


 

Link met Stichting Out of Area 

In Bosnië & Herzegovina werden niet alleen militairen vanuit Nederland uitgezonden, maar ook uit Noord-Macedonië. Een van de Macedonische militairen was betrokken bij onze projecten en nodigde ons uit om ook de situatie in zijn land te komen bekijken. Na een rondleiding op scholen en instellingen rondom Skopje werd al snel duidelijk dat ook daar onze hulp zeer welkom was. In 2014 werd het eerste project op een basisschool in Radozda aangepakt. Daarna volgde meer groepen die aan de slag gingen in scholen, instellingen en ziekenhuizen.

 

Natuur

In het grotendeels bergachtige land rijzen boven het weidse bekkenlandschap toppen uit van boven de 2000 m. Het zuiden en de grote Vardar-slenk in het zuidoosten hebben een mediterraan klimaat, elders heerst een continentaal klimaat. Meer dan eenderde van het land is bebost. De middeleeuwse kloosters aan het meer van Ohrid (en de stad zelf), het nationale park bij het Prespameer en de bazar van Skopje zijn de voornaamste toeristencentra.

 

Klimaat

Noord-Macedonië heeft een mediterraan landklimaat met lange, droge en hete zomers. De winter is doorgaans kort maar koud. De zomertemperatuur in hoofdstad Skopje ligt in juli en augustus tussen 15 en 32 graden. In december en januari liggen de temperaturen rond -3 en -5 graden. In de bergen is meer kans op een flinke onweersbui.

 

Winkelen

In Skopje is een winkelcentrum waar onder meer kleding en handwerk wordt verkocht. Er zijn ook markten waar u voor relatief lage prijzen vooral groente, fruit en eigengemaakte (boeren)producten kunt kopen. Typische souvenirs zijn thee, pepers, schoenen en handwerk. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

 

Betalen

De munteenheid heet MKD, Betaling met contant geld heeft de voorkeur

Macedonië heeft geldautomaten in de meeste grote plaatsen

Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo

 

Reisdocument

Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet nog ten minste 90 dagen geldig zijn bij vertrek uit Noord-Maqcedonië.

 

Electra

230 V 

 

Internet

Er is een 4G-netwerk. Veel hotels, restaurants en bars bieden wifi aan. 

 

Inentingen

Inentingen zijn niet verplicht voor Noord-Macedonië. Wel worden de volgende inentingen aanbevolen door de GGD.

  • DTP
  • Hepatitis A

Geschiedenis

Van de 14e-19e eeuw stond het gebied onder Turks bestuur. Het Servische deel van het in 1913 in drieën gesplitste land werd na de stichting van de volksrepubiek Joegoslavië een deelstaat van die federatie. In 1991 verklaarde Noord-Macedonië zich onafhankelijk. In 1996 werd het land ook erkend door de toenmalige bondsrepubliek Joegoslavië.