top of page

2446 ROC Midden Nederland VevA

Openbaar·43 leden

Dinsdag 06 februari; de dag van Tito’s bunker en Mostar.

Na het gebruikelijke ontbijt en de corvé vertrokken we deze dag om 08:20 uur. Dit vanwege het feit dat we op tijd bij de bunker moesten zijn. Het was ongeveer een uurtje met de bus. De geheime bunker ligt gelegen in de stad Konjic.

Tito bouwde de geheime bunker van 1953-1979. Gedurende de tour kregen we informatie over de geschiedenis van Joegoslavië.

Begeleid door een gids, gingen we diep onder de berg Zlatar om het Commando Atomic War (ARK) te bereiken, dat tot de jaren 1990 een groot geheim was. Daar wandelden we door de vele gangen en kamers en hebben we de privéwoning van Tito gezien. Indrukwekkend om te zien en te weten dat er 350 personen voor 6 maanden konden overleven in deze bunker.

Daarna vertrokken we naar Jablonica, waar we naar een historische plek gingen. De brug met het spoor erop is tijdens de oorlog ingestort met een tactisch oogmerk. Daar vertelde onze gids het verhaal erachter.

Het was rond het middaguur, dus besloten we om daar de lunch te nuttigen. In de supermarkt werd het een en ander ingeslagen en aten we gezellig met z’n allen in het park.

Daarna reden we door naar Mostar. Een van de 5 grote steden van Bosnië. Onderweg pikten we onze gids van de school op. Die nam ons vervolgens mee naar de stad en gaf ons een citytour.

Hij vertelde op verschillende plekken zijn verhaal. Hoogtepunt was de Mostarbrug. De Stari Most.

In 1993 werd de brug verwoest tijdens de oorlog op de Balkan. In Mostar waren hevige gevechten uitgebroken tussen troepen van het Bosnische regeringsleger en de Bosnische Kroaten van de Kroatische Republiek Herceg-Bosna. In 2001 werd gestart met de herbouw van deze brug. Op 23 juli2004 werd de brug feestelijk heropend.

We maakten bij deze brug nog een groepsfoto, waarna een ieder nog vrije tijd had.

Om 17:00 uur vertrok de bus naar een groot winkelcentrum, voor o.a diner en shopping. We aten een heerlijk broodje Cevapi. Dat is een broodje met lekkere gekruide worstjes.

Bij het shopping centrum was een kartbaan. Daar hebben een aantal nog een paar heats gereden! GAAF!

Daarna reden we terug naar het verblijf en was het tijd om de koffers in te pakken. Voor de GROP studenten is het de laatste avond op deze locatie. Morgen vertrekken we naar Srebrenica, voor de laatste, maar meest indrukwekkende tour van allen. De gebeurtenissen van ‘onze Dutchbatters’

De laatste avond slapen we in een hostel in Tuzla.

Uit.

vilevdlee
Pia Brand
Miriam Ros-Heijn
wbos19

Over

Deze aankomend militairen gaan in februari 2024 op RECCE in ...
bottom of page